به گزارش سنتآنلاین به نقل از پایگاه اطلاعرسانی دفتر امامجمعه اهلسنت زاهدان، مولانا عبدالحمید با تأکید بر مسئولیت حاکمیت در دو بُعد مادی و معنوی، گفتند: کشورداری و حکومتداری تنها در بُعد مادی نیست و باید در بُعد معنوی هم بر روی ملت کار شود. بسیاری از کشورها صنعت پیشرفته دارند و قطب اقتصادی شدهاند، با فقر و بیکاری مبارزه کردهاند و مردم را مشغول کردهاند و مردمشان با خیال راحت زندگی میکنند. دغدغه و مشکلی هم وجود ندارد اما کاملتر آن است که کشور را هم از بُعد مادی و هم از لحاظ معنوی ساخت.
مردم ایران بزرگترین سرمایههای این کشور هستند
مولانا عبدالحمید اظهار داشتند: امروز ملت ایران در مسائل اقتصاد و معیشت شاید سختترین روزهای خود را میگذراند. ما در بُعد مادی موفق نبودهایم. کشوری با این پتانسیل و امکانات میتوانست پیشرفت کند. میتوانستیم در ۴۴ سال قطب اقتصادی شویم و بهترین صنعت را داشته باشیم و از لحاظ اقتصادی با کشورهای منطقه رقابت کنیم. پول ما میتوانست با پولهای دنیا رقابت کند. مدیریت و برنامهریزی یعنی این. مردم باید سیر باشند و وضعیت معیشت مردم به سطح بالایی برود و صدها برابر بالاتر از رژیم گذشته باشد. امکاناتی که ما داشتیم امکانات بسیار زیادی بود. نفت را به بالاتر از صد دلار میفروختیم. کشاورزی، معادن، دریاها و امکانات دیگر در این کشور هستند. موقعیت جغرافیایی ایران، موقعیتی بسیار استراتژیک و استثنایی است. مردم شریف و خوب ایران بزرگترین سرمایه و دارایی ایران هستند؛ مردمی مستعد و باهوش که باید از آنها استفاده میکردیم.
از وضعیت اقتصادی مردم گزارشهای تکاندهندهای داریم
امامجمعه زاهدان با انتقاد از وضعیت اقتصادی کشور اظهار داشتند: حالا متأسفانه مردم به وضعیتی رسیدهاند که امروز ارزان میخرند و فردا گران میفروشند. پسفردا گرانتر میخرند و بعد ارزان میفروشند. بازاریها ماندهاند چکار کنند. وقتی بازار و اقتصاد ثبات ندارد، کاسب ضرر میکند. حیران میمانند که چکار کنند. بسیاری از تنظیمها و برنامهها بههم خورده است. این مشکل بزرگی برای مردم است.
ایشان ادامه دادند: از روستاها و حاشیه شهر گزارش میرسد که مردم میگویند ما برای سحر و افطار چیزی نداریم که بخوریم. دو روز قبل عزیزانی از ریشسفیدان اینجا تشریف آوردند و یکی از خواستههایشان همین بود که به این مردم رسیدگی شود. از زندگی مردم خصوصا در روستاها گزارشهای تکاندهندهای به گوش میرسد. در شهرها آنها که توان پرداخت اجاره ندارند، خانه به دوش شدهاند و در خیابانها میخوابند. این مدیریت در دست حاکمیت و دولت است. این زندگی تا کی به اینصورت میتواند ادامه پیدا کند؟
کسانی که در رأس امور هستند بدانند که با این مدیران، کشور اداره نمیشود
مولانا عبدالحمید با اشاره به مشکلات معنوی در جامعه ایران نیز تصریح کردند: متأسفانه مشکلات دیگری هم از لحاظ اخلاقی و معنوی وجود دارد و ما نتوانستهایم وقتی نظاممان اسلامی بود، برنامه انبیا را پیاده کنیم. مشکلات بسیار زیادی از لحاظ معنوی و دینی وجود دارد و ما نتوانستهایم برنامهریزی درستی برای ساختن ایمان و اخلاق داشته باشیم. همه مشکلاتی که در داخل بروز میکنند، ازجمله اعتراضاتی که در چندسال گذشته و ماههای گذشته بوده، از همین مسائل است.
ایشان خاطرنشان کردند: ما از انسانهایی که توان مدیریت دارند و شایسته کار هستند، استفاده نکردهایم. وقتی کار در دست آدم توانمند، قوی و امین نباشد، مشکل پیش میآید. کشور ما به انسانهای قوی و امین نیاز دارد نه کسانی که جیب خود را پر کنند و فقط زندگی خود را بسازند.
ایشان تصریح کردند: کسانی که در رأس امور هستند، بدانند که با این مدیران، کشور اداره نمیشود. معجزهای اتفاق نمیافتد. این فکر را از خیال خود دور کنید. ما در دنیای اسباب زندگی میکنیم. از دست غیب خبری نیست. شما را الله تعالی بینایی داده و امکانات را در دست شما گذاشته است. چرا دست غیب بیاید؟ دست، دست شماست. شما چارهای برای این ملت و کشور بیندیشید.👇🏼
مذهبگرایی به بنبست رسیده است؛ کشور را از بنبست خارج کنید
امامجمعه زاهدان تأکید کردند: بهترین راه برای شما این است که با همین ملت به گفتوگو بنشینید. توصیۀ این خیرخواهتان را قبول کنید. زندانیهای سیاسی را، از زن و مرد، از زندان بیرون کنید. ببینید راه چیست و به چه صورتی باید عمل کنیم که رضایت اکثریت مردم را داشته باشیم. شایستگان را از همه گوشههای دنیا و از خود ایران پیدا کنیم. دنبال یک طیف و یک قشر نباشیم.
ایشان ادامه دادند: قشرگرایی و مذهبگرایی با بنبست روبهرو شده است. با جناحگرایی کشور به بنبست رسید. کشور را از بنبست خارج کنید و این اتفاق زمانی میافتد که نگاه شما تغییر کند. هم جمهوری به معنای مردم است و هم اسلام بر مردم تکیه دارد. مردم ملاک هستند و نظر آنها حیاتی است. نظر آنها را اِعمال کنید. به دنبال مدیران و توانمندان بگردید. هم در مسلمانان و متدینان شایستگی ملاک هست و هم در غیرمسلمانان. از همۀ اینها استفاده کنید تا کشور از بحران مادی و بحران معنوی بیرون بیاید.
به نام امربهمعروف و نهیازمنکر و گشت ارشاد به زنان اهانت میکنند
امام جمعه اهلسنت زاهدان در خصوص دینگریزی مردم نیز هشدار دادند و گفتند: یکی از چیزهایی که ما را میترساند این است که مبادا ما سبب شویم مردم دینگریز شوند. وقتی جیب مردم خالی است و گرسنه هستند، چه انتظاری از آنها داشته باشیم؟ چقدر تحمل کنند؟
ایشان در ادامه افزودند: در رابطه با مسئله حجاب هم که در کشور سروصدای زیادی ایجاد کرده است، قبلا هم گفتهایم و حالا هم مناسب میدانم چند جملهای عرض کنم. متأسفانه این مسئله از عوارض همین مشکلات و چالشهای ایجادشده است. زنان عصبانی هستند؛ چراکه حق و حقوقی که اسلام برای زنان قائل شده و بسیاری از حقوقی که زنان در دنیا دارند، در کشور ما رعایت نمیشوند و زنان آن حرمت را ندارند. همین برخوردها به نام امربهمعروف و نهیازمنکر یا پلیس حجاب به زنان اهانت میکنند و در بازداشتگاهها زنان و مردان هتک حرمت میشوند. آنها که از زندان برگشتهاند از بدرفتاری و شکنجه شکایت دارند. این کار بسیار اشتباه است.
تنها به این نگاه نکنید که زنی روسری یا چادر بر سرش نگذاشته است
مولانا عبدالحمید افزودند: زنانی که برای همین مسئله حجاب در اعتراضات کشته شدند، زنان را عقدهای کرد و زنان ناراحت هستند. گرچه توصیه ما به همۀ خواهران و زنان آن است که حجاب را که هم از لحاظ اسلامی مهم است و هم از لحاظ فرهنگ مردم مشرقزمین و فرهنگ مردم ایران، مراعات کنند، اما با برخوردهای تند با زنان نباید برخورد شود.
ایشان خاطرنشان ساختند: من معتقد به توصیه، تأکید و تدبیر در اینباره هستم. بقیه مسائل را هم ببینید و تنها به این نگاه نکنید که زنی روسری یا چادر بر سرش نگذاشته است. به این نگاه کنید که بر سر زنان فشار آمده و در حق آنان کوتاهی شده است. این زن یا خواهر است یا مادر یا همسر و همه اینها عزیز و دوستداشتنی هستند. زن در همه فرهنگها جایگاه دارد و در اسلام بیشتر از همه. من معتقدم با خشونت نتیجه نمیگیرید. نباید با زنان برخورد خشن داشته باشید. اعتراض سالم حق قانونی است. کسی که در اعتراض سالم شرکت کرده نباید بازداشت یا هتک حرمت شود. اگر قانون را هم قبول نداریم دیگر هیچ، اما اگر قانون را قبول کنید، حاکمیت باید آن قسمت که به نفعش نیست را هم قبول کند. 👇🏼
شما که میگویید نظام خدمتگزار این مردم است، باید برای آنها احترام قائل باشید
مولانا عبدالحمید توصیه کردند: از کسانی که به زندان انداختهاید، دلجویی کنید. بیش از ۵۰۰ نفر در همین اعتراضات در ایران کشته شدهاند. اگر کسی بر شما سلاح کشیده و او را زدهاید، حق شما بوده، اما کسی که پرچم و پلاکاردی در دست داشته، هیچکس حق کشتنش را نداشته است. هیچکس حق نداشت این مردم نمازگزار را بزند. اینها مردم ایران و صاحبان همین وطن هستند.
ایشان افزودند: شما میگویید نظام خدمتگزار این مردم است. باید برای این ملت احترام قائل باشید. وقتی این مردم حق قانونی دارند، شما با آنها برخورد نکنید. اگر کسی به مغازه یا بانکی دست دراز میکند و امنیت را سلب میکند، حق دارید او را بگیرید، ولی با گلوله نزنید؛ مگر کسی که سلاح بردارد. این مسألۀ «محارب» را هم هیچکدام از ما قبول نداریم که معترض را محارب بخوانید. با این مردم کنار بیایید. من این را خیرخواهانه به علما و رهبران مملکت و به مدیران و مسئولان توصیه میکنم. اینها مردم ایران و ولی نعمت هستند.
مولانا عبدالحمید تصریح کردند: اکثریت مردم معتقدند به شیوه کنونی اداره مملکت، مشکلات حل نمیشوند. عاقلانه با ملت بنشینید. آنها را زندان نکنید. یا از خواسته ملت قانع شوید یا آنها را قانع کنید. آنهایی که همهپرسی را مطرح میکنند به همین دلیل است. ببینید اکثریت قاطع مردم کشور چه میخواهند. هرچه میخواهند باید به آن تن داده شود تا کشور هم از بعد مادی و هم از بعد معنوی عقب نماند و کشور به سمت اقتصاد پویا برود و پول ما ارزش پیدا کند و ارزش مردم ما در دنیا بالا برود. این مشکلات با کارهای جزئی مثل جابهجایی وزیر و مدیر یا برقراری بعضی ارتباطات حل نمیشود. روابط با کشورها و ملتهای جهان حیاتی است، اما دهبرابر حیاتیتر، تغییرات درونی است. ما باید رابطهمان را با ملت درست کنیم.
گیردادن به شناسنامه مردم بلوچ مسئلهای سیاسی است
امام جمعه اهلسنت زاهدان در ادامه با اشاره به بحران هویت و بیشناسنامگی در سیستانوبلوچستان اظهار داشتند: مسئله هویت و شناسنامه از مهمات امر است. همه اقوام ایرانی، تاریخی دارند و مرزداران ایران بودهاند. یکی از این اقوام، قوم بلوچ است که اینجا وطن را نگه داشتهاند و با ملتهای مهاجم و متجاوز جنگیدهاند. آن زمان مرزی هم نبوده است و مرزها بعدا شکل گرفتهاند. شناسنامه هم مطرح نبوده است. تاریخ شناسنامه در ایران طولانی نیست. مردم همینجا زندگی کردهاند و در زمان خشکسالی به افغانستان یا پاکستان رفتهاند و بسیاری هم هیچجایی نرفتهاند و باز هم شناسنامه ندارند. گیردادن به مسئله هویت و شناسنامه در اینجا مشکل واقعی نبوده بلکه سیاسی بوده است. بسیاری از مردم ایرانیالاصل در همین شهرها زندگی میکنند و از خدمات محروم هستند و فرزندانشان از تحصیل محروم شدهاند. این بزرگترین معضل استان است.
ایشان افزودند: الآن عدهای را دستگیر میکنند که هویتشان مشخص نیست؛ در حالی که آنها همینجا به دنیا آمدهاند و چهل،پنجاه سال همینجا زندگی کردهاند. در حالی که در بعضی کشورها کسی که پنجسال در آن کشور بماند به او شناسنامه میدهند و از همه حقوق و مزایای شهروندی بهرهمند میشوند. چرا این ملت درگیر این معضل باشند؟ این یکی از خواستههای بهحق جامعه ماست. برای اینها باید چارهسازی کرد.
در مسئله صلح فلسطین، بعضیها کاسهٔ داغتر از آش هستند
مولانا عبدالحمید در خصوص حمله مأموران اسرائیلی به مسجدالاقصی اظهار داشتند: فیلمی از مسجدالاقصی منتشر شده که نظامیان اسرائیلی به داخل مسجد حمله میکنند و نمازگزاران را کتک میزنند. مسجدالاقصی از عبادتگاههای تاریخی جهان و در ردیف مسجدالحرام و مسجدالنبی است. این کار در یک مسجد معمولی هم محکوم است. این بیحرمتی به خانه خداست و ما امیدواریم که این مشکلات در دنیا حل شوند. هرکس تندروی کند و حرمتها را در نظر نگیرد، برای خودش مشکل ایجاد میکند.
ایشان ادامه دادند: امیدواریم روزی مردم فلسطین به حق و حقوق خود برسند. ما وقتی از توافق صحبت میکنیم، توافق عادلانه را مدنظر داریم و آیا در دنیا کسی هست که از توافق عادلانه ناراحت شود؟ بعضیها انتقاد کردهاند که چرا میگویی صلح. ما گفتهایم صلح عادلانه که حقوق رعایت شود؛ نگفتهایم که صلح مطلق باشد. بعضی کاسهها هستند که از آش داغترند. فلسطینیها راضی هستند که به حقوقشان برسند و کشورشان به آنها برگردد و مستقل شوند.
امامجمعه زاهدان همچنین با اشاره به جنگ روسیه و اوکراین افزودند: مردم اوکراین هم همین را میخواهند و ما میگوییم روسیه و اوکراین هم توافق کنند. دغدغه روسیه برطرف شود و اوکراین هم به سرزمینش حاکم باشد. سرزمین آنها مال خودشان است و مال روسیه نیست. روسیه اگر حرفی دارد، باید شنیده شود. اگر چینیها هم وساطت کنند، این خوبی برای مردم چین میماند. شرایط برای هیچکسی آنقدر فراهم نیست که برای چین فراهم است. چینیها باید ورود کنند و این جنگ خانمانسوز را به توافقی عادلانه برسانند و نام نیکی در دنیا کسب کنند.
- منبع خبر : پایگاه اطلاعرسانی دفتر امامجمعه اهلسنت زاهدان