ماه رمضان كه خود گنجی گرانبهاست، در آن چنان گنجی نهفته كه در طول ماه فقط یك شب حاصل میشود و آن گنج معادل با عبادت مخلصانهی هزار ماه (سی هزار شب = هشتاد و سه سال و چهار ماه) میباشد؛ سبحان الله! هزاران كیلوگرم طلا نه، بلكه تمام طلای ناب دنیا با ارزش این گنج برابری نمیكند.
این گنج چنان با ارزش است كه پیامبر ـ صلى الله علیه وسلم ـ به دنبال آن بوده است و از دههی اوّل رمضان در جستجوی آن قرار گرفته تا اینكه بعد از طريق وحي متوجه ميشود كه این گنج در دههی آخر رمضان است.
پیامبر ـ صلى الله علیه وسلم ـ به ذریعهی وحی نقشهی این گنج را به هر مسلمان داده است و آن شبهای طاق از ده شب آخر و مخصوصاً هفت شب آخر میباشد.
پیامبر ـ صلى الله علیه وسلم ـ جهت به دست آوردن این گنج تمام ده شب رمضان با همت بلند به عبادت مشغول بوده و همسران خویش را نیز به آن وا داشته است.
با عبادت در این شب و احیای آن با نماز، ذكر، درود و دعا و بالخصوص دعای «اللّٰهُمَّ إِنَّكَ عَفُوٌّ فَاعْفُ عَنِّی»؛ پروردگارا! بخشایشگر تویی و بخشش را دوست داری، پس مرا عفو كن، این گنج به دست میآید.
ای كسانی كه هر طرف به دنبال گنج میگردید و با نقشههای غلط یا بدون نقشه در شب یا روز با ترس و زحمت زمین را میكَنید تا گنجی به دستتان بیاید، بیایید آن گنج در آخر رمضان است و آن را با نقشهی پیامبر ـ صلى الله علیه وسلم ـ و بدون زحمت و خوف به دست آورید.
این گنج دریای بیكرانی است كه تمامی ندارد و به همگان یكسان میرسد.
علامات این گنج
شب قدر شبی معتدل است؛ نه سرد و نه گرم، شبی است نورانی و آرام، ماه در آن شب بسان نیمهی بشقاب میماند، خورشید در صبح آن شب ضعیف به نظر میآید و بدون شعاع طلوع میكند. این علامات در احادیث صحیح آمده است.
چنین به نظر میرسد كه این گنج مختص این امت است؛ چون امتهای سابق به نسبت ما عمرهای طولانی و جسمهای قویتری داشتند و حتى احكام الله بر آنان سنگینتر بوده است. در نتیجه، عبادات آنان از قبیل جهاد و نماز بیشتر از عبادات این امت است كه عمرش كوتاه و توان جسمیاش نیز كمتر است.
راه سی هزار شب بندگی یك شبه طی میشود
خداوند جهت جبران نواقص ”بهترین امت“ این گنج (شب قدر) را عنایت فرمود تا این امت راه سی هزار شبه (هزار ماه) بندگی را یك شبه طی كند!
سبحان الله! چه قدر بر این امت لطف و مهر داری؛ خداوندا! از روی فضل و احسانت بنده و خواننده را جزو گنجیابان رمضان قرار بده.
وصلّىٰ الله علىٰ محمّد وآله وصحبه
- نویسنده : عبدالحكيم سيدزاده