سنت‌آنلاین| نشست مسئولین آموزشی، تربیتی و تبلیغی مدارس دینی اهل‌سنت استان سیستان‌وبلوچستان، امروز پنج‌شنبه (۱۸ خرداد ۱۴۰۲) در دفتر شیخ‌الاسلام مولانا عبدالحمید برگزار شد.

به گزارش سنت‌آنلاین به نقل از سنی‌آنلاین، در این نشست که به میزبانی دارالعلوم زاهدان برگزار شد، مدیران و مسئولان مدارس دینی اهل‌سنت سیستان‌وبلوچستان به آسیب‌شناسی عوامل ضعف و افت تحصیلی مدارس در دو بُعد علمی و تربیتی پرداخته و راهکارهایی را برای پیشرفت مدارس دینی ارائه دادند.

 

مولانا عبدالغنی بدری، معاون آموزشی دارالعلوم زاهدان، با اشاره پیشرفت‌های جهان در زمینه‌های مختلف رفاهی، مادی، تکنولوژی و…، بر لزوم «آسیب‌شناسی» ضعف مدارس دینی در این زمینه‌ها به‌ویژه در بُعد آموزشی و معنوی تاکید کرد. معاون آموزشی دارالعلوم زاهدان در این‌خصوص «دعوت از شخصیت‌های علمی»، «انجام سفرهای علمی»، «برگزاری مسابقات علمی»، «آموزش نحوۀ مطالعۀ درست به طلاب» و «ارزیابی ماهانه وضعیت آموشی و تربیتی طلاب» را برای تحقق «رشد علمی مدارس» پیشنهاد کرد.

 

مولانا عبدالکریم حسین‌پور، مدیر مدرسه دینی عین‌العلوم گشت سراوان نیز ضمن تأکید بر «اهمیت تربیت معنوی طلاب» در کنار «رشد علمی»، گفت: طلاب را بر عمل به سنت‌ها و نوافل وادار کنیم. باید برای شکوفایی استعداد ذهنی و عملی طلاب برنامه‌ریزی شود.

 

دکتر مولانا عبیدالله بادپا (بنی‌کمال)، معاون امور فرهنگی دارالعلوم زاهدان «تزکیه و تربیت جامعه» را از وظایف انبیا و علما دانست و گفت: تربیت جامعه یکی از وظایف چهارگانۀ انبیاست. الله تعالی در چهار سوره از قرآن مجید وظایف رسول اکرم صلی‌الله‌علیه‌وسلم را بیان کرده است که یکی از آنها تربیت و تزکیه است. در بسیاری موارد «تزکیه» بر «تعلیم» مقدم است، چنان‌که الله تعالی در سه مورد تزکیه را قبل از آموزش کتاب و حکمت بیان کرده است؛ حکمتش این است که معلم همیشه این موضوع را در ذهن داشته باشد که اولین چیزی که باید به آن توجه شود «تربیت» است. تربیت نیروی محرکۀ فضای آموزشی است. وقتی تربیت باشد بسیاری از مشکلات و ناهنجاری‌های مدارس حل می‌شوند.

معاون فرهنگی دارالعلوم زاهدان در ادامه به بیان راهکارهایی برای «رفع افت تحصیلی و ضعف تربیتی طلاب» پرداخت و خاطرنشان کرد: چاپ مصوبات شورای مدارس دینی استان و نصب آنها در تابلوی اعلانات مدارس، ارزشیابی ماهیانه قوانین شورا، قرائت کتاب‌های اصلاحی و انگیزشی، داشتن برنامه‌های اصلاحی موضوعی، متنوع و مستمر، جدیت در اجرای مصوبۀ منع استفاده از گوشی‌های هوشمند در فضای آموزشی و گنجاندن برنامه تدریس نویسندگی و ارائه تحقیق و پایان‌نامه از کلاس‌های پایه از مهم‌ترین برنامه‌هایی هستند که عمل به آنها به رشد علمی و تربیتی مدارس دینی کمک می‌کنند.

 

مولانا محمد روشندل، استاد برجسته حوزه علمیه جامعةالحرمین‌الشریفین چابهار طی سخنانی «ایجاد هدف و انگیزه در طلاب»، «بکارگیری اساتید ماهر و لایق»، «پایبندی اساتید به اعمال»، «رسیدگی به مشکلات معیشتی اساتید» و «تصویب قوانین قابل اجرا از سوی شورای مدارس و عمل به این مصوبات» را برای پیشرفت علمی و معنوی مدارس دینی لازم و ضروری دانست.

 

مولانا عبدالحکیم سیدزاده، استاد حدیث حوزه علمیه عین‌العلوم گشت سراوان نیز «بازنگری در نصاب درسی مدارس دینی» را برای پیشرفت علمی و آموزشی طلاب پیشنهاد داد و آن را در افزایش انگیزه در طلاب «ضروری» دانست.

 

مولانا عبدالله فتوحی نیز با اشاره به اهمیت توجه به آموزش و تزکیه و تربیت معنوی طلاب، خاطرنشان ساخت: تزکیه و تربیت طلاب نباید به تربیت عبادی محدود گردد، بلکه طلبه باید طوری تربیت شود تا بتواند با خانواده و جامعه و اقشار مختلف تعامل درستی داشته باشد.

این استاد حوزه و دانشگاه «برگزاری دوره‌های تربیت معلم و روش تدریس»، «تعیین برنامۀ زمانی برای اجرای مصوبات شورا»، «انجام اقدامات تشویقی برای رشد آموزشی و تربیتی طلاب» و «گنجاندن برنامه‌هایی برای تربیت همه‌جانبه طلاب در برنامۀ درسی» را برای نیل به اهداف مدنظر در مدارس دینی مورد تأکید قرار داد.

 

پایان‌بخش نشست مسئولین آموزشی، تربیتی و تبلیغی مدارس دینی اهل‌سنت سیستان‌وبلوچستان، سخنان شیخ‌الاسلام مولانا عبدالحمید بود.

مولانا عبدالحمید «تعلیم و تربیت» را از وظایف علما برشمردند و گفتند: تعلیم و تربیت باید بر منهج و طریق حضرت رسول صلی‌الله‌علیه‌وسلم انجام بگیرد. وقتی انگلیس در هند آمد علما تنها راه برای بقای دین و جلوگیری از ترویج فرهنگ غرب در این کشور را «مدارس» یافتند. متاسفانه الآن هر سال شاهد افت در مدارس دینی هستیم. این موضوع باید آسیب‌شناسی شده و با علل آن مبارزه شود.

ایشان در ادامه خاطرنشان کردند: در مدرسه باید دو چیز باشد: یکی آموزش قوی؛ و دوم عمل به شریعت و سنت. همان‌طور که علم مهم است، تزکیه طلاب هم مهم است. اگر تزکیه نباشد سکون و آرامش نمی‌آید.

رئیس شورای هماهنگی مدارس دینی اهل‌سنت سیستان‌وبلوچستان در ادامه «شنیدن مشکلات و حرف‌های اصحاب مدارس» و «ارتباط علما و اساتید مدارس دینی با طلاب، دانش‌آموزان و اقشار مختلف مردم» را مورد تاکید قرار دادند.

مولانا عبدالحمید در ادامۀ سخنان‌شان گفتند: شرایط بسیار تأثیرگذار و مهم است. اخیرا در نتیجۀ بعضی از عملکردهای حکومت ما که دینی است، نسل جوان از دین زده شد و بی‌دینی به سرعت گسترش یافت، اما مسائل و اتفاقات اخیر مقداری احساسات دینی مردم را تحریک کرد و نوعی بازگشت به سوی دین شروع شد، البته این کافی نیست. الان علما باید مردم را به سوی خدا و دین فرا بخوانند. چون راه حل تمام مشکلات بازگشت به خداست.

مدیر دارالعلوم زاهدان خاطرنشان کردند: مکاتب و تعلیم برادران و خواهران باید فعال شوند. تعلیم دانش‌آموزان بسیار مهم است. باید آموزش در مکاتب دانش‌آموزی تنوع داشته باشد و برای کارآموزی و ارتزاق مردم نیز فکر و برنامه‌ریزی بشود. علما در طول تاریخ مردمی و در کنار مردم بوده‌اند و از حقوق‌شان دفاع کرده‌اند. مهمترین چیز همین است که ما هم برای دنیای مردم و هم برای آخرت‌شان فکر کنیم. انبیا هم برای آبادانی دنیا و هم برای آبادانی آخرت مردم فکر کرده‌اند.

امام‌جمعه زاهدان در ادامه بر لزوم «اخلاص در عمل» تاکید کردند و گفتند: اکثر سیاسیون اگر به مردم کمکی کرده‌اند برای حکومت بوده است، اما علما سعی کرده‌اند کار را برای خدا انجام بدهند. به همین دلیل هم همواره ارتباط مردم با علما بسیار خوب بوده است. شیرازه و اصل قوت کار علما در این است که کار برای الله باشد. نفس را قانع کنیم که ارتباط با مردم و خدمت و کار برای الله باشد.

 

 

  • منبع خبر : سنی‌آنلاین