بحث و کنکاش پیرامون وقوع قیامت و رستاخیر، پیشینه ای به درازای تاریخ دارد؛ از همان سدههای قبل از میلاد و همچنین بعد از میلاد، اقوام و ملتها در این مورد بحثهایی داشته اند و هر یک فراخور استعداد و پیشگوییهایشان تاریخی را برای وقوع رخداد بزرگ رستاخیر، یا به اصطلاح خاموشی جهان مشخص و […]
بحث و کنکاش پیرامون وقوع قیامت و رستاخیر، پیشینه ای به درازای تاریخ دارد؛ از همان سدههای قبل از میلاد و همچنین بعد از میلاد، اقوام و ملتها در این مورد بحثهایی داشته اند و هر یک فراخور استعداد و پیشگوییهایشان تاریخی را برای وقوع رخداد بزرگ رستاخیر، یا به اصطلاح خاموشی جهان مشخص و معین نموده اند که بسیاری از آن تاریخها گذشته اند و کماکان دنیا به مسیر زندگی خویش ادامه میدهد.
در ابتدای اسلام نیز این گونه سوالاتی مطرح میشد که البته پاسخی برای آن نبوده و نیست؛ البته نشانه های نزدیک بودن آن توسط پیامبران و کتابهای آسمانی و از جمله قرآن بیان شده اند و از همه بیشتر پیامبر اسلام صلى الله علیه وسلم در این زمینه به امتش اطلاع رسانی نموده است.
زمان رخداد رستاخیز را به جز خدا، کسی نمیداند:
در قرآن کریم، در آیه های زیادی این مسأله آمده است که تنها خدا از وقت رخداد قیامت خبر دارد و کسی به جز خدا، نه فرشتگان و نه پیامبران از آن خبر ندارد. در سورۀ اعراف آمده است:
«یَسْأَلُونَکَ عَنِ السَّاعَةِ أَیَّانَ مُرْسَاهَا قُلْ إِنَّمَا عِلْمُهَا عِنْدَ رَبِّی لَا یُجَلِّیهَا لِوَقْتِهَا إِلَّا هُوَ ثَقُلَتْ فِی السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ لَا تَأْتِیکُمْ إِلَّا بَغْتَةً یَسْأَلُونَکَ کَأَنَّکَ حَفِیٌّ عَنْهَا قُلْ إِنَّمَا عِلْمُهَا عِنْدَ اللَّهِ وَلَکِنَّ أَکْثَرَ النَّاسِ لَا یَعْلَمُونَ» [الأعراف:۱۸۷]
(ای پیامبر) از تو درباره قیامت مى پرسند [که] وقوع آن چه وقت است؟ بگو: علم آن تنها نزد پروردگار من است، جز او [هیچ کس] آن را به موقع خود آشکار نمىگرداند [این حادثه] بر آسمانها و زمین گران است جز ناگهانی به شما نمى رسد [باز] از تو مى پرسند گویا تو از [زمان وقوع] آن آگاهى، بگو: علم آن تنها نزد خداست ولى بیشتر مردم نمى دانند.)
در این آیه تصریح شده است که کسی به جز خدا، از زمان وقوع قیامت خبر ندارد و در ضمن تأکید شده که قیامت به صورتی ناگهانی، بدون اطلاع قبلی شما، فرا خواهد رسید.
و در جای دیگر میفرماید:
«یَسْأَلُکَ النَّاسُ عَنِ السَّاعَةِ قُلْ إِنَّمَا عِلْمُهَا عِنْدَ اللَّهِ وَمَا یُدْرِیکَ لَعَلَّ السَّاعَةَ تَکُونُ قَرِیبًا» [الأحزاب: ۶۳]
(ای پیامبر) مردم تو را از (زمان قیام) قیامت می پرسند. بگو: علم آن تنها نزد الله است و تو چه می دانی شاید که قیامت نزدیک باشد.)
در آیه باز هم بر این نکته که دانش قیامت تنها در اختیار خداست، تأکید شده و به صورت ضمنی نیز بیان شده که احتمال دارد که نزدیک باشد.
علاوه بر آیات فوق الذکر، در برخی دیگر از آیات قرآن نیز به صورت صراحت یا ضمنی در مورد قیامت سخن به میان آمده که همگی بر این نکته اتفاق نظر دارند که زمان فرارسیدن قیامت تنها در اختیار الله است و کسی دیگر از آن خبر ندارد.
در حدیث مشهور جبرئیل که در صحیح بخاری و صحیح مسلم روایت شده، آمده است که جبرئیل پرسید: قیامت چه وقت فرا می رسد؟ پیامبر- صلى الله علیه وسلم- که سخنانش بر اساس وحی و دستور الهی است، فرمود: شخصی که در این مورد از او سوال شده، از شخص سوال کننده علم بیشتری در این زمینه ندارد. یعنی: این علمی است که کسی از آن اطلاعی ندارد و تنها خداوند متعال از آن خبر دارد و تاریخ دقیق وقوع آن را به هیچ کسی بیان نداشته است.
جبرئیل در ادامه بحثش با پیامبر خدا- صلى الله علیه وسلم- پرسید: نشانۀ فرا رسیدن قیامت چیست؟ چون در این باره به پیامبر- صلى الله علیه وسلم- دانشی از جانب خداوند متعال عطا شده بود. لذا فرمود: آنکه کنیز، آقایش را بزاید، (یعنى مادران را خوار و حقیر شمارنـد و خود را آقاى مادر بدانند.) و آنکه پا و تن برهنگان بینوا، و چوپان گوسفندان را ببینى که به برافراشتن کاخ (و زیاده روى در ساختمان) بپردازند.
در روایت بخاری نیز آمده که رسول خدا- صلى الله علیه وسلم- این آیه را نیز تلاوت فرمود: «إِنَّ اللَّهَ عِنْدَهُ عِلْمُ السَّاعَةِ» [لقمان: ۳۴] دانش روز رستاخیر فقط نزد خداوند است.
بنابراین، آنچه از قرآن و روایات بر میآید، این است که تاریخ دقیق فرا رسیدن رستاخیز مشخص نیست و کسی به جز خدا، از تاریخ دقیق آن اطلاعی ندارد؛ هر آنچه در این مورد از طرف اشخاص اظهار میشود، حدس و گمانی بیش نیست؛ اما همه بر این اتفاق نظر دارند که فرا رسیدن رستاخیز نشانه هایی دارد که دانشمندان آنها را به دو دسته تقسیم کرده اند که به آنها علایم “صغرى” و “کبرى” می گویند.
برخی دیگر نیز نشانههای قیامت را به سه دسته تقسیم کردهاند:
۱- نشانه هایی که آشکار شده و پایان پذیرفته اند؛
۲- نشانه هایی که ظاهر شده و مدام افزایش یافته و پی در پی می آیند؛
۳- نشانه هایی که تاکنون ظاهر نشده اند.
برخی از نشانههای صغرى (کوچک) رستاخیز به شرح زیر میباشند:
۱- بعثت حضرت محمد- صلى الله علیه وسلم-؛
۲- وفات حضرت محمد- صلى الله علیه وسلم-؛
۳- فتح بیت المقدس؛
۴- ظهور فتنه؛
۵- ظهور مدعیان نبوت؛
۶- انتشار امنیت و آرامش؛
۷- ضایع شدن امانت؛
۸- زیادشدن نظامیان و یاوران ظلم و ستم؛
۹- انتشار زنا؛
۱۰- انتشار ربا؛
۱۱- ظهور آلات موسیقی و حلال کردن آن؛
۱۲- افزایش شرابخواری و حلال کردن آن؛
۱۳- ترویج برجسازی و ساختمانهای چند طبقه؛
۱۴- کنیز اربابش را به دنیا میآورد؛
۱۵- افزایش قتل و کشتار؛
۱۶- بیشتر شدن زلزله؛
۱۷- سلام کردن فقط به کسانی که آنها را میشناسی؛
۱۸- ظهور زنان پوشیده و در عین حال عریان؛
۱۹- سبک شمردن سنتهای اسلامی؛
۲۰- افزایش مرگهای ناگهانی؛
۲۱- زیاد شدن رومیان و کشتن مسلمانان؛
۲۲- فتح قسطنطنیه؛
۲۳- کشتار یهودیان؛
و اما برخی از مهمترین نشانههای کبرى قیامت به شرح زیر میباشند:
۱- ظهور مهدی، مردی از نسل پیامبر؛
۲- مسیح دجال؛
۳- نزول عیسی- علیه السلام-؛
۴- ظهور یاجوج و ماجوج؛
۵- خسوفهای سه گانه در مشرق، مغرب و جزیرة العرب؛
۶- دخان (دود)؛
۷- طلوع خورشید از مغرب؛
۸- خروج دابة الارض؛
۹- ظهور آتشی که مردم را حشر می کند.
از آنچه بیان شد می توان چنین نتیجه گیری نمود:
۱- آمدن قیامت حتمی و لازمی است؛
۲- زمان وقوع قیامت تنها در اختیار خداوند است؛
۳- ادعاهایی که از طرف برخی اشخاص و مذاهب می شود که زمان قیامت را می دانند، تنها حدس و گمانی بیش نیست؛ از میان انسانها، پیامبر اسلام و از میان فرشتگان، جبرئیل مقام والاتری دارند که هر دو اظهار بیعلمی در این مورد نموده اند؛
۴- قیامت به صورت ناگهان می آید؛
۵- برخی از علایم صغرى قیامت به ظهور پیوسته و برخی دیگر تاکنون ظاهر نشده اند؛
۶- نشانههای کبرى قیامت تا کنون به ظهور نپیوسته اند.
پایان جهان در ۲۱ دسامبر، خرافه یا واقعیت؟
میلیونها نفر در انتظار روز ۲۱ دسامبر، جمعه آینده، نفسهای خود را حبس کرده اند. آنها در انتظارند تا ببینند آیا این روز “پایان جهان” خواهد بود یا نه؟!
این مطلبی است که در بسیاری از سایتهای خبری و غیر خبری مشاهده می شود؛ آیا واقعیت دارد یا نه؟
پیشینه این باور:
پیشینه این باور به پنج هزار سال پیش باز می گردد. آن هنگام که قبیله “مایا”، قبیلۀ سرخپوست آمریکای مرکزی، معتقد بود که بیست و یکم دسامبر ۲۰۱۲، روز پایان جهان، یا خاموشی جهان است.
بر پایه این پیشگویی، یک حادثه کیهانی بزرگ، زمین را دگرگون خواهد کرد؛ جسمی غول پیکر که سیاره “نیبیرو” نام دارد، با زمین برخورد خواهد کرد و انواع حیات بر آن را از میان خواهد برد. مساله جالب توجه این است که حدود ۱۰درصد از ساکنان ایالات متحده آمریکا و شماری دیگر از کشورها، به این پیشگویی ایمان دارند.
این گمانهزنیها با نزدیک شدن به روزهای پایانی ۲۰۱۲ وزن بیشتری یافتند و برخی حتی کوشش کردند تا پای علم نجوم را وسط کشیده و بر پیشبینی مایاها مهر تأیید بزنند. به گفته این دسته در روز نامبرده تمامی سیارات منظومه شمسی همانند یک رشته از مرواریدها در یک گردنبند در امتداد هم قرار خواهند گرفت.
اما منجمان با شنیدن این حرف تنها سر تکان می دهند. “کارولین لیفکه”، از مرکز نجوم دانشگاه “هایدلبرگ” می گوید: در این روز هیچ صورت فلکی خاصی به وجود نمی آید و همه چیز در کهکشان و راه شیری به همان شکل همیشگی باقی خواهد ماند. او اضافه می کند که روز ۲۱ دسامبر برای منجمان روز “انقلابین” (solstice) است.
این حالت در اصطلاح ستاره شناسی دو نقطهٔ “انقلاب” زمستانی و تابستانی روی “دایرةالبروج” است که در بیشترین فاصله زاویه ای از استوای آسمان قرار دارد. با رسیدن خورشید به نقطه انقلاب زمستانی فصل سرما آغاز می شود و خورشید در جنوبی ترین میل آسمانی است.
کشف قدیمیترین تقویم مایاها و رد پایان دنیا در ۲۰۱۲:
دانشمندان آمریکایی در خرابه های یک شهر باستانی در “گواتمالا” قدیمیترین تقویم مایاها را کشف کردند. در این تقویم که شامل ۷ هزار سال آینده می شود، پیشگویی “پایان جهان در سال ۲۰۱۲ ” بازتابی ندارد.
آن چه که بر بیم ها افزوده این است که چند روز پیش، سه خورشید در آسمان شهر “شانگهای” پدیدار شد. البته دانشمندان تاکید کرده اند که این پدیده فضایی ناشی از بازتاب و شکست نور خورشید است که “خورشید جعلی” یا “خورشید شبح” نامیده می شود.
به عقیده کارشناسان، دلایل ترس از پایان جهان و تبلیغ پیشگویی های مایاها، به تغییر آب و هوا و هالیوود باز می گردد. هالیوود متهم شده است که با ساخت فیلم مشهور “۲۰۱۲” که از پایان جهان حکایت می کند، در ترویج این باور نقش گسترده ای داشته داشت. علاوه بر این، باید کتاب “عهد مایا” نوشته “استیو الیتن”، رمان نویس آمریکایی را نیز افزود.
پایان جهان در ۲۱ دسامبر ۲۰۱۲؟!
“فلوریان فرایاشتتر” فیزیکدان، منجم و نویسنده نیز ۲۱ دسامبر را روز خاموشی جهان نمی داند و تأکید می کند: «اگر قرار بود در این روز صورت فلکی خاصی ایجاد شود، دانشمندان از صدها سال پیش از آن خبر می داشتند.»
این دانشمند آلمانی گذر اخیر زهره از مقابل قرص خورشید را که در تابستان امسال رخ داد مثال می زند و اشاره می کند که در این گذر تنها سه جِرم آسمانی بر روی یک خط قرار گرفتند. به گفته وی قرار گرفتن تمامی سیارات کهکشان راه شیری بر روی یک خط، پدیده ای بسیار بعید است که به فرض محال هم اگر چنین اتفاقی رخ دهد، تأثیری بر روی کره زمین نخواهد داشت.دانشمند “ناسا” نیز این فرضیه را قاطعانه رد کرده اند و گفته اند: دنیا در سال ۲۰۱۲ پایان نخواهد یافت. بنا بر این سازمان، بیش از ۴ میلیارد سال است که سیاره زمین برقرار بوده و دانشمندان معتبر جهانی اعتقاد دارند هیچ خطری دنیا را تهدید نخواهد کرد.
ناسا دربارۀ این احتمال که از ۲۳ دسامبر تا ۲۵ دسامبر تاریکی کامل زمین را فرا می گیرد، اظهار داشته اند: نه ناسا و نه هیچ سازمان علمی دیگری چنین پیشبینی نکرده است. گزارشات غلط در این باب ادعا می کنند همترازی زمین و خورشید باعث تاریک شدن سیاره آبی می شود. دانشمندان ناسا اذعان دارند که چنین ترازی رخ نخواهد داد.
ناسا وجود سیاره ای به نام “نیبیرو” را رد کرده و گفته است: نیبیرو و دیگر داستانهای این چنینی تنها دروغهای اینترنتی است. هیچ دلیل علمی در این مورد وجود ندارد. اگر سیاره نیبیرو واقعی بود و تا چند روز دیگر به زمین برخورد می کرد، ستاره شناسان قطعا در دهه گذشته متوجه چنین امری می شدند. و اکنون می توانستیم آن را به چشم خود ببینیم. قطعا چنین چیزی وجود ندارد. “اریس” واقعی است، اما سیاره ای بسیار کوچک مانند “پلوتو” است که در خارج از منظومه شمسی باقی خواهد ماند. این سیاره در نزدیکترین سطح به زمین در ۴ میلیارد مایلی ما قرار خواهد گرفت.
بنا بر این، شایعاتی که در روزهای اخیر وزن بیشتری یافته و شاید بسیاری از مردم هم تحت تأثیر آن قرار گرفته اند، با آموزههای اسلامی مغایرت دارد و قرآن و روایات اسلامی مشخص شدن تاریخ دقیق فرا رسیدن قیامت را به شدت رد کرده اند و علم واقعی آن را تنها از آن خداوند متعال می دادند؛ علاوه بر این سایر دانشمندان که در این زمینه تخصص دارند، این پیشگویی را تنها حدس و گمانی که بیشتر به افسانه ای می ماند، می دانند.
نویسنده: عبدالستار حسین بر