یک دانشجو بعد از گذراندن مراحل خودسازی که درواقع رابطۀ خود را با خدا سامان میدهد، لازم است رابطۀ خود با خود را نیز سامان دهد. ازاینرو اسلام این امر را نیز فروگذار نکرده و برای فرد در مقابل خودش وظایفی را مشخص کرده است که به سه دسته تقسیم میشوند: الف. وظیفۀ دانشجو در […]
یک دانشجو بعد از گذراندن مراحل خودسازی که درواقع رابطۀ خود را با خدا سامان میدهد، لازم است رابطۀ خود با خود را نیز سامان دهد. ازاینرو اسلام این امر را نیز فروگذار نکرده و برای فرد در مقابل خودش وظایفی را مشخص کرده است که به سه دسته تقسیم میشوند:
الف. وظیفۀ دانشجو در قبال جسمش
۱٫ اعتدال در خوردن و آشامیدن؛ خداوند در قرآن به اعتدال در خوردن و آشامیدن توصیه کرده است: «یَا بَنِی آدَمَ خُذُوا زِینَتَكُمْ عِنْدَ كُلِّ مَسْجِدٍ وَكُلُوا وَاشْرَبُوا وَلَا تُسْرِفُوا إِنَّهُ لَا یُحِبُّ الـْمُسْرِفِینَ»(اعراف:۳۱)؛ «اى فرزندان آدم، در هر نمازى زینت خود را برگیرید و بخورید و بیاشامید و اسراف مكنید. بىگمان خداوند اسراف كنندگان را دوست ندارد.»
رسول اکرم نیز به رعایت اعتدال در خوردن و آشامیدن چنین توصیه میکند: بدترین ظرفی که پر شود، شکم است. برای آدمی چند لقمه که کمرش راست شود، کافی است. پس اگر چارهای جز این نداشتید، یک سوم شکم را به غذا، یک سومش را به آب، و یک سومش را به نفس کشیدن اختصاص دهید.(ترمذی: ۲۳۰۲)
۲٫ توجه به ورزش و تقویت بدن؛ یک مسلمان واقعی و یک دانشجو همواره میکوشد بدنی قوی و قدرتمند داشته باشد. پس همانطورکه برای سلامتی روحش برنامهریزی مینماید، برای تقویت بدنش به تمرین و ورزش میپردازد تا به بدنش نیرو، نشاط و سرزندگی بخشیده، آن را در مقابل بیماریها واکسینه کند.(ساعدیرودی،۱۳۹۳: ۵۱)
۳٫ توجه به پاکیزگی و تمیز نگهداشتن بدن و لباس؛ دانشجویی که اسلام میخواهد آن است که بدن و لباسش را پاکیزه کند و در این راستا روش رسول اکرم را سرلوحه خود قرار دهد که همواره غسل میکرد و مواد خوشبوکننده استفاده مینمود. در حدیثی رسول اکرم صراحتاً به غسل و استفاده از مواد خوشبوکننده امر میکند:
«إغتَسِلوا یومَ الجُمعَة وَاغسِلوا رُءُوسَکُم وَ اِن لَم تَکُونوا جُنُبًا وَ اصِیبُوا مِن الطِیب؛ در روز جمعه غسل کنید و سرهایتان را بشویید اگرچه جنب هم نباشید و از مواد خوشبو استفاده نمایید.»(بخاری،۱۹۸۱: ۸۳۵)
در سیرۀ عملی رسول اکرم نیز اهتمام به تمیزی و خوشبویی هویدا بود. یکی از یاران ایشان میگوید: «مَا شَمَمتُ عَنبَرًا قَطُّ وَلا مِسکًا وَ لا شَیئًا اَطِیبَ مِن رِیحِ رَسُولِ اللهِ؛ هیچگاه عنبری را نبوییدم، و نه مشکی و نه چیز دیگری را که از بوی رسول الله خوشتر باشد.»(مسلم: ۴۲۹۸)
ب. وظیفۀ دانشجو در برابر عقلش
۱٫ فراگیری علم تا پایان عمر؛ کسب علم برای دانشجو ضروریست و امیرالمؤمنین علی رضیاللهعنه درخصوص کسب علم چنین میفرماید: «علم و دانش قدرت است، هرکس به آن دست یابد، غلبه مییابد و هرکس به آن دست نیابد زیر سلطه قرار میگیرد.»(ابنابیالحدید:۳۱۹)
به این نکته توجه بکنیم که فراگیری و آموزش حقیقی این نیست که موفق به دریافت مدرک تحصیلی عالی و بالایی بشویم که منبع پردرآمد مالی و تضمین کنندۀ زندگی راحت و بی دغدغهای باشد.(ساعدیرودی،۱۳۹۳) بلکه باید فراگیری علم و دانش بهطور همیشگی باشد.
همانگونه که قرآن در آیۀ «وَقُلْ رَبِّ زِدْنِی عِلْمًا»(طه:١١٤)؛ «و بگو: پروردگارا، به من دانشى بیفزاى.» بیان شده است که در آن دعای افزونی دانش برای همیشه است.
پس برای یک دانشجو شایسته نیست که قبل و بعد از فراغت، از کسب علم و دانش دست بکشد؛ زیرا علم برای دانشجوی مسلمان یک قوت است. از عبداللهبن مبارک پرسیدند: تا به کی باید در پی علم و دانش بود؟ او پاسخ داد: تا مرگ.(ساعدیرودی،۱۳۹۳) پس یکی از وظایف مهم دیگر دانشجو در برابر عقلش کسب علم در تمام زمانهاست.
۲٫ کسب بعضی از مهارتهای ضروری؛ علاوهبر کسب علوم بهصورت عمومی، لازم است یک دانشجوی مسلمان برخی از مهارتها و دانشها را فرابگیرد. و نیز برای فراگیری دانش، اولویتبندی کند و به دانشی بپردازد که برای دنیا و آخرت او سودمند باشد یا زیانی را بزداید. ازاینرو لازم است دانشجوی مسلمان از تلاوت، روخوانی، تجوید و تفسیر قرآن آگاهی داشته باشد. همچنین شایسته است که دانشجوی مسلمان لغت عربی را در حد نیاز بداند.
۳٫ فراگیری زبان خارجی؛ فراگیری زبانهای خارجی هم یکی از ضرورتهای زندگی اسلامی است. رسول اکرم به یکی از یارانش فراگیری زبان سریانی را توصیه نمود؛ چنانکه زیدبن ثابت اینگونه روایت میکند که رسول اکرم از من پرسید: «اَتُحسِنُ السِّریانِیهَ؟ فَاِنَّها تَاتِینِی کُتُبٌ» قُلتُ: لا. قالَ: «فَتَعَلَّمهَا» فَتَعَلَّمتُهَا؛ «آیا سریانی را خوب بلدی؟ چون نامههایی به این زبان به من میرسد.» گفتم: نه. فرمود: «پس آن را یاد بگیر.» من هم آن را یاد گرفتم.»(ابنحبان: ۷۱۳۶)
ج. وظیفۀ دانشجو در برابر روحش
در این قسمت میتوان وظایفی را چون صیقل دادن روح با عبادت، همنشینی با نیکان و اهتمام به دعا و تلاوت و اذکار قرآنی، که پیشتر بعضی از این مواد در قسمت خودسازی ذکر شد، نام برد.
نویسنده: صادق سرفرازی
منبع: مجله ندای اسلام ٧٤-٧٥