وقتی ۸ سال پیش اسم کشور کوچک قطر به عنوان میزبان جام جهانی فوتبال ۲۰۲۲ از بسته مخصوص خارج شد، کمتر کسی فکر می‌کرد که این کشور اسلامی-عربی بتواند نماینده شایسته یک فرهنگ و ملتی باشد که همواره در چند دهۀ اخیر بر علیه آنان تاخته می‌شد. از همان ‌مخالفت‌های ابتدای برخی کشورها همچون آلمان، […]

وقتی ۸ سال پیش اسم کشور کوچک قطر به عنوان میزبان جام جهانی فوتبال ۲۰۲۲ از بسته مخصوص خارج شد، کمتر کسی فکر می‌کرد که این کشور اسلامی-عربی بتواند نماینده شایسته یک فرهنگ و ملتی باشد که همواره در چند دهۀ اخیر بر علیه آنان تاخته می‌شد.
از همان ‌مخالفت‌های ابتدای برخی کشورها همچون آلمان، دانمارک، انگلیس و… برای میزبانی قطر مشخص بود که آنها خوب فهمیده بودند مسلمان‌ها چه موقعیتی برای معرفی واقعی خود پیدا کردند و خطر رشته‌شدن ‌تمام ‌پنبه‌های سالیان‌شان را بیخ گوش‌شان احساس می‌کردند.
قطری‌های مسلمان نیز گویا میزبانی را فقط در چند ورزشگاه مدرن، هتل‌های پنج‌ستاره و مراکز لوکس خلاصه نمی‌دیدند، لذا علاوه بر هزینه‌های سرسام‌آور میزبانی که واقعا نیز می‌ارزید، سعی کردند تا معرَف خوبی از دین و فرهنگ اسلامی باشند، از این‌رو مبلَغان و مفکران اسلامی را جمع کردند تا اسلام را آنگونه که شایسته است به ملیت‌های مختلف جهان نشان دهند.
قطر از همان لحظۀ اول افتتاحیه، قهرمان جام جهانی شد! از همان ابتدای جام که مسابقات را با آیات زیبای سورۀ حجرات؛ «يَا أَيُّهَا النَّاسُ إِنَّا خَلَقْنَاكُمْ مِنْ ذَكَرٍ وَأُنْثَى وَجَعَلْنَاكُمْ شُعُوبًا وَقَبَائِلَ لِتَعَارَفُوا إِنَّ أَكْرَمَكُمْ عِنْدَ اللَّهِ أَتْقَاكُمْ إِنَّ اللَّهَ عَلِيمٌ خَبِيرٌ» آغاز کردند تا کشورهای منادی آزادی بیان همچون آلمان و آمریکا مجبور به سانسور این صحنه‌ها شوند، اما همگان کم‌کم ‌متوجه می‌شدند که اسلام آن کشتار بی‌رحمانه‌ای نیست که غرب نشان می‌دهد، بلکه سجده‌های خالصانه‌ای است که در مساجد و نمازخانه‌های شیشه‌ا‌ی که قطر تعبیه کرده بود، است و تا همگان ببینند شکوه برابری سیاه و سفید، قوی و ضعیف را کنار هم‌دیگر.
اسلام همان آزادی و رفاهی است که قطری‌ها از کشورشان به نمایش گذاشتند. اسلام همان ترنم زیبای اذان‌های پنج‌گانه است که تمام شهر را در بر می‌گرفت.
کتابچه‌های کوچک اسلام‌شناسی به زبان‌های مختلف نیز مزید علت شد تا باعث گرویدن چند صد نفر به اسلام در طول این مدت شود که خود می‌تواند بهترین جام قهرمانی برای میزبان باشد.
قطری که تمام دیوارهای شهرش را متبرک به احادیث نبوی (علیه‌السلام) کرده بود تا توریست‌های ورزشی شناخت بهتری نسبت به اسلام واقعی پیدا کنند‌.
قطر قهرمان واقعی جام جهانی ۲۰۲۲ لقب گرفت؛ زمانی که با اهدای عبا و لباس‌شان به محبوب‌ترین چهره ورزشی چند سال اخیر جهان؛ «لیونل ‌مسی» تبلیغ آیین و فرهنگ غنی‌شان را کرده باشند، تا حتی بعد از گذشت نسل‌ها تصویر این قاب دیدنی بیانگر و یادآور قطر و تمام خدمات ‌ارزنده‌اش باشد.
قطری‌ها نشان دادند اسلام دین دوستی و محبت است، نه دین جنگ و کشتار. قطر نشان داد مسلمانان انسان‌های بامحبت و مهمان‌نوازی هستند نه سنگدل و خشن. قطر نشان داد که مسلمانان انسان‌های مبتکر با ایده‌های زیبا هستند نه مقلدهای محض غرب. قطر نشان داد خاورمیانه فقط آبستن حوادث تلخ و کشتارهای فاجعه‌بار نیست بلکه مرکز لبخندها و اشک‌های شوق نیز می‌تواند باشد؛ به شرطی آنکه در امورشان دخالت نکنند.
چقدر به‌جا گفته ا‌ست علامه سید ابوالحسن ندوی رحمه‌الله که اگر عرب‌ها بیدار شوند گویا تمام امت بیدار شده است./سنی‌آنلاین

 

  • نویسنده : عادل عارفی