بیست‌وپنجمین نشست مجمع فقه اسلامی اهل‌سنت ایران در تاریخ ٢٩-٣٠ دی‌ماه ١٤٠٠ (برابر با ١٦-١٧ جمادی‌الثانیة ١٤٤٣ هـ.ق) با حضور اکثر اعضا در محل حوزه علمیه دارالعلوم زاهدان برگزار گردید. در این نشست دو موضوع با عناوین: 1ـ بررسی بیمه تکافل اسلامی؛ 2ـ تسهیلات وام ازدواج، مطرح گردید و پس از قرائت تعدادی از مقالات و بحث، مناقشه و تبادل نظر، موارد زیر در خصوص بیمه تکافل اسلامی به تصویب رسید

 

بررسی بیمه تکافل اسلامی
۱ـ تکافل اسلامی قراردادی است که بین اداره بیمه‌گر و بین علاقه‌مندان به عضویت در بیمه منعقد می‌گردد. در این قرارداد شخص (حقیقی/ حقوقی) ملزم به پرداخت مبلغی معلوم و مشخص (قسط) از جهت تعاون می‌باشد و اقساط و فواید حاصله از آن به عنوان تبرع به صندوق تکافل واگذار می‌گردد. بر این اساس اگر خسارتی بر بیمه‌گذار وارد شد اداره بیمه تکافل (بیمه‌گر) موظف است مطابق آیین‌نامه و قانون خود خسارت وارده بر وی را جبران نماید.

۲ـ بیمه تکافل اسلامی جایگزین شرعی سایر بیمه‌ها، با رعایت موارد زیر از نظر فقه اسلامی جایز است:
ـ حساب سرمایه تکافل و حساب شرکت ادره‌کننده تکافل، دو حساب جدا از هم می‌باشد.
ـ حساب سرمایه تکافل باید در جهتی دائمی و مستمر بکار گرفته شود تا همیشه به نفع بیمه‌گذاران در جریان باشد.
ـ مالکیت حساب تکافل متعلق به صندوق تکافل اسلامی است و ملک غیر نمی‌باشد.
ـ در صورت نیاز به بیمه اتکایی، باید در شرکت بیمه‌ای که تکافل اسلامی را انجام می‌دهد مبادرت به بیمه اتکایی شود.
ـ هزینه اداری و کارمندان از حساب بیمه تکافل اسلامی یا از محل ارباح و منافع فعالیت‌های تجاری و اقتصادی آن تامین شود.
ـ تمام فعالیت‌ها و عملیات بیمه تکافل اسلامی با موافقت اعضای هیأت نظارت شرعی انجام گردد و شرکت اداره‌کننده حق ایجاد مانع در انجام وظایف هیأت نظارت شرعی را ندارد.

پیشنهاد می‌شود برای درآمدزا کردن صندوق بیمه تکافل اسلامی شرکت (اداره‌کننده) حساب تکافل را به تنهایی، یا با مشارکت و سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در فعالیت‌های تجاری و اقتصادی خرد و کلان مطابق با موازین شرعی بکار گیرد و منافع حاصله متناسب با قرارداد بین حساب تکافل و دیگر سرمایه‌گذاران تقسیم شود.
توصیه می‌شود که بیمه تکافل اسلامی از طریق مراجع ذی‌صلاح قانونی و با موافقت آنها در جامعه اسلامی زمینه اجرایی آن فراهم شود.

تسهیلات وام ازدواج
در خصوص «تسهیلات وام ازدواج» بعد از بحث و تبادل نظر، به نتیجه قطعی نرسید.
بنابراین توصیه می‌شود بانک‌ها و موسسات مالی و صندوق‌های قرض‌الحسنه برای حل مشکلات ازدواج جوانان، تسهیلات وام ازدواج را در قالب عقد مرابحه شرعی حقیقی غیرصوری انجام دهند./سنی‌آنلاین