نویسنده: عبدالعلی شفیعی حج رکنی از ارکان مهم اسلامی است و اهمیت بسیاری نزد الله تعالی دارد، زیرا با ادای مناسک حج انسان محبوب خداوندی قرار گرفته و انجام آن اقامه دین است. اگر حج، همانند دستور شریعت اسلامی به جا آورده شود، حاجی مستحق اجر و پاداش قرار می‌گیرد، چنان‌که حضرت ابوهریره رضی الله […]

نویسنده: عبدالعلی شفیعی

حج رکنی از ارکان مهم اسلامی است و اهمیت بسیاری نزد الله تعالی دارد، زیرا با ادای مناسک حج انسان محبوب خداوندی قرار گرفته و انجام آن اقامه دین است.
اگر حج، همانند دستور شریعت اسلامی به جا آورده شود، حاجی مستحق اجر و پاداش قرار می‌گیرد، چنان‌که حضرت ابوهریره رضی الله عنه از پیامبر اسلام صلی الله علیه وسلم روایت می‌کند: «مَنْ حَجَّ لِلَّهِ فَلَمْ يَرْفُثْ وَلَمْ يَفْسُقْ رَجَعَ كَيَوْمِ وَلَدَتْهُ أُمُّهُ»؛ کسی که برای رضای خدا حج کند و در آن از جماع، فحاشی و معصیت پرهیز کند، از تمام گناهان پاک می‌گردد. همچنین در روایت دیگری آمده است: «وَالْحَجُّ الْمَبْرُورُ لَيْسَ لَهُ جَزَاءٌ إِلَّا الْجَنَّةَ»؛ حج مقبول پاداشی جز جنت ندارد.
حج نوعی جهاد بدون جنگ و خونریزی است، بیان شدن احکام حج بعد از احکام جهاد دلیل بر این است و از حدیث حضرت‌ ابوهریره همین برآید: «جِهادُ الكبيرِ، والصَّغيرِ والضَّعيفِ والمرأةِ: الحجُّ والعُمرةُ»؛ جهاد افراد کوچک و بزرگ، ضعیف و زن، حج و عمره است.
با انجام هر عملی از اعمال حج همانند: طواف بیت‌الله، سعی بین صفا و مروه، وقوف عرفه، مبیت مزدلفه، رمی، هدی، تکبیر و تحلیل و… تعظیم شعائر الله به جا آورده می‌شود.
اجتماع مسلمانان از کشورهای مختلف جهان در سرزمین وحی در یک زمان و مکان با هیئت و لباس خاص، نِشانِ دوستی، محبت، اتحاد اسلامی است که بزرگترین گردهمایی جهان اسلام را رقم می‌زنند.
از امتیازات مادی حج این است که حجاج می‌توانند با دادوستد، کالاهای خویش را به فروش برسانند و به منفعت دنیوی و اخروی زیادی برسند: «لِّيَشْهَدُوا مَنَافِعَ لَهُمْ»؛ تا شاهد منافع گوناگون خویش باشند.
ذبح قربانی و صدقه آن علاوه بر اینکه تعظیم شعائر الله است، به نفع فقرا نیز بوده و سبب فقرزدائی بخشی از جامعه می‌گردد.