به گزارش سنتآنلاین به نقل از پایگاه اطلاعرسانی دفتر امامجمعه اهلسنت زاهدان، مولانا عبدالحمید گفتند: هیئتی از سوی رهبری اعزام شده و این هیئت برای رسیدگی به این مسئله اینجا آمدهاند. انتظاری که مردم از این هیئت داشتند همین بود که به جای اینکه جلسه در ادارهای باشد، به دارالعلوم زاهدان بیایند. این خواسته خانوادههای شهدا بود. همه کسانی هم که با آنها مشورت شد، گفتند که عرف دنیا همین است که کسی که برای حل مسئلهای میرود باید به آسیبدیدگان سر بزند و به آنها تسلی بدهد و حرف خودش را بزند و حرف ما را هم بشنود. این خواست من نبوده بلکه همه مردم این را خواستهاند. این انتظارات برآورده نشد.
ایشان افزودند: هیئتی که آمده بود، مهمان بود و مهمان حرمت دارد. ما هیچگاه به مهمان بیاحترامی و توهین نمیکنیم. ما با این هیئت ملاقاتی هم داشتیم و پیام خود را رساندیم که مردم به وعدههای من و شما دل نمیبندند بلکه به عمل نگاه میکنند و بهترین راه این است که شما وارد عمل شوید و هر عملی را که شما انجام دهید خدا و مردم میبینند. در گذشته هم قدم مثبتی اگر برداشته شده ما از آن یاد کردهایم. در آینده هم هر قدم مثبتی توسط این هیئت برداشته شود آن را یاد میکنیم.
ایشان ادامه دادند: باید دید در آینده این هیئت چه میکند. البته این هیئت برای همین حادثه جمعه خونین زاهدان و خاش آمده بود و در همین حد رسیدگی خواهد کرد. مسائلی مانند تبعیض و آزادی، مسائلی ملی و منطقهای هستند و اقوام و مذاهب مختلف با آنها درگیر هستند و در سطح کشوری باید به آنها رسیدگی شود.
مولانا عبدالحمید گفتند: بعضیها پیشداوری کردهاند که اینها با این هیئت خون شهدا را معامله میکنند و با تهدید یا تطمیع تن به معامله میدهند. این پیشداوری اشتباه است. ما نه تهدید را میپذیریم و نه تطمیع را. اگر کره خاکی را هم به ما بدهند، ما اهل معامله نیستیم. یک سر مو ما از حق تجاوز نمیکنیم و از واقعیت نمیگذریم. ما حق همه را در نظر میگیریم و حتی حق دشمن را هم نمیخواهیم ضایع کنیم. این پیشداوریها و گمانها همه اشتباه بود.
همۀ طبقات جامعه «آزادی» و «عدالت» میخواهند
امام جمعه اهلسنت زاهدان افزودند: ما همه شاهدیم و میبینیم که فضای کشور، فضایی اعتراضی است و مردم ایران، از اقشار مختلف، اعتراض دارند. اعتراضات ۹۸ هم اگرچه روی مسئله سوخت شکل گرفت اما سوخت فقط جرقهای بود که مردم را به خیابان آورد. شاید اگر جریان سوخت رخ نمیداد، اعتراضات به تأخیر میافتاد اما باز هم شکل میگرفت.
ایشان گفتند: مسئله اصلی که مردم در ۹۸ به خیابان آمدند و تلفات سنگینی دادند و در اعتراضات امروز هم یکی است و همه نتیجه نارضایتی مردم از وضعیت است. باید جستوجو کرد که مردم در شعارها چه میگویند و چه میخواهند. آنها عدالت و آزادی میخواهند. زنان و جوانان و طبقات مختلف فریاد آزادی سر میدهند. از این معلوم میشود که به صورت گسترده و برای اقشار مختلف فشارهایی وجود دارد و وقتی مردم فریاد آزادی میزنند معلوم میشود که همه طبقات احساس میکنند مشکل آزادی و عدالت در کشور وجود دارد. همه این مشکل را دارند.
خطیب جمعه زاهدان خاطرنشان کردند: آزادی مسئله بسیار مهمی است. همانطور که انسان نیاز به غذا و ضرورتهای اولیه دیگر دارد، به آزادی هم نیاز دارد. احساس میشود که تبعیض و نابرابری و فشار در حد گسترده در کشور ما وجود دارد که این خیزش انجام شده است. 👇🏼
اهلسنت ۴۳ سال است که گرفتار تبعیض است
مولانا عبدالحمید در ادامه گفتند: خود جامعه اهلسنت که عضوی ناگسستنی از پیکره این ملت است، ۴۳ سال است که گرفتار تبعیض است. از طریق گفتوگو و مذاکره و حضور در صحنه انتخابات پیگیری هم شده و همه اهلسنت در انتخابات منسجم شدهاند. اینطور نبوده که مردم بلوچستان یک ساز بزنند و مردم کردستان، خراسانزمین، گلستان و جنوب حرف دیگری بزنند. همه اهلسنت مناطق مختلف در زمان انتخابات منسجم میشدند و رأی برنده را هم داشتند. این کار را میکردند تا تبعیض و فشارهای مذهبی را پشت سر بگذارند.
ایشان افزودند: ما نمیگوییم آزادی نداشتند اما در کنارش فشارهای زیادی هم داشتند. در همه جای کشور فشار وجود دارد. همین مصوبه ظالمانه شورای عالی انقلاب فرهنگی که تصویب کرد امور اهلسنت از جایی دیگر برنامهریزی و مدیریت شود و ابتدا نامش ساماندهی بود و سپس به مدیریت و برنامهریزی تغییر کرد تا مدارس و امور مذهبی اهلسنت از جایی دیگر اداره شود، آزمایش بزرگی بود. این مصوبه بر خلاف اصل ۱۲ قانون اساسی و واقعا ظالمانه بود. بسیاری از علما به زندان رفتهاند و فشارهای زیادی به اهلسنت آمده است. هرچه هم نامه نوشته شد و پیگیری شد، پاسخ مناسبی نگرفتیم. اهلسنت بزرگترین شاخه جامعه مسلمانان است. شما چگونه آزادی ما را مختل میکنید و این مدیریت را به دست کسانی دیگر میسپارید؟ مدیریت امور مذهبی اهلسنت باید در دست خودشان باشد.
امام جمعه اهل سنت زاهدان با تاکید بر اینکه مساجد را باید خود اهلسنت اداره کنند و امام جماعت را خودشان تعیین کنند، افزودند: همهجای ایران اهلسنت وجود دارند، اما برای ساخت مسجد همچنان در بسیاری از شهرها مشکل داریم. تنها در زلزله بم ۳ هزار بلوچ کشته شدند اما هرچه تلاش کردیم نگذاشتند در این شهر یک مسجد اهلسنت ساخته شود. در کرمان، یزد، اصفهان، تهران و شهرهای بزرگ دیگر هم به ما اجازه ساخت مسجد نمیدهند. مردم نمازخانه یا اتاق و سالنی اجاره میکردند اما آنجا هم پلیس امنیت یا لباس شخصیها به دنبال نمازگزاران بودند و مردم با خوف و ترس نماز میخواندند. کجای دنیا چنین کاری میکنند؟ هر وقت ما صحبت از مسجد میکنیم، یک جزوه آماده دارند از روی آن میگویند شما اینقدر مسجد در کشور دارید. مساجد روستاها را هم حتی حساب میکنند اما نمیگویند در تهران و شهرهای بزرگ چند مسجد داریم. ما قسم جلاله خوردیم که این به نفع جامعه شیعه و حاکمیت است که ما مسجد بسازیم. اخیرا هم فشار سنگینی وارد شد و ما حتی یک هفته و ده روز به تهران رفتیم و ملاقات کردیم که اهلسنت را بگذارید نماز بخوانند. اینها مشکلات جامعه اهلسنت است.
ایشان ادامه دادند: در امور استخدامی کشور هرچه تابهحال تلاش شده، در مدیریت کشور و مراکز استانها اهلسنت به کار گرفته نشدهاند. تا ما این مسئله را مطرح میکنیم، میگویند شما در شهرستانها فرماندار و مسئول دارید. درست است اما در همه مناطق اهلسنت را نگذاشتهاند و بسیار محدود بوده است. حتی یک استاندار یا وزیر اهلسنت هم نگذاشتهاید. این مطالبی را که من بیان میکنم بعضی از مسئولان هم نمیدانند و میپرسند کدام تبعیض؟ تبعیض را از ما بپرسید که گرفتار آن بودهایم. ما به هر دولتی رأی دادهایم بعد از آن چانهزنی کردهایم که از اهلسنت، زنان یا اقوام وزیر بگذارید. ۴۳ سال است که این تبعیض علیه زنان هم بوده است و منحصر به اهلسنت نبوده است. زنان آن جایگاهی را که باید داشته باشند، نداشتهاند.
تبعیض در جامعه شیعه و اقوام و مذاهب دیگر هم وجود دارد/ کشور بدون تکثرگرایی اداره نمیشود
ایشان افزودند: دانشگاهیان هم شکایت دارند که مغزهای متفکر و انسانهای توانمندی که در دانشگاهها رشد کردهاند هم مورد تبعیض قرار گرفتهاند. تبعیض در جامعه شیعه و اقوام و مذاهب دیگر هم وجود دارد. همین گزینشها که در کشور آمده است، نابرابری را به وجود آوردهاند. کسانی از این گزینشها پذیرفته میشوند که تظاهر به اسلام میکنند و به مسجد میروند و در راهپیمایی جلو حرکت میکنند. کسانی که تظاهر به انقلاب و دین کردهاند و بعدا هم اختلاس کردهاند، در گزینشها پذیرفته شدهاند. کسانی که با رابطه و تظاهر به تقوی و انقلابیبودن به قدرت رسیدهاند، شتر را با بارش بردهاند و کشور را به اینجا رساندهاند که خزانهها خالی است. همه اینطور نبودهاند و افراد امانتداری هم بودهاند اما فساد در بدنه کشور گسترده بوده است و اگر افراد شایسته و توانمند به کار گرفته میشدند و این معیارها در گزینش و انتصاب مدیران و انتخاب ریاستجمهوری و نمایندگان مجلس لحاظ میشد و انتصاب مدیران بر اساس شایستهسالاری صورت میگرفت، این مشکلات پیش نمیآمدند.
مولانا عبدالحمید اظهار داشتند: در گذشته ما به مسئولان گفتهایم دایره را تنگ نکنید. بگذارید اگر انسانهایی در دیانت ضعیف هستند ولی وجدان دارند، بر سر کار بیایند. کشور بدون تکثرگرایی اداره نمیشود و محدود میماند. ایجاد محدودیت برای فعالان سیاسی و احزاب تبعیض است. تحزبگرایی در کشور وجود ندارد و هیچ حزب و تشکل تأثیرگذاری در کشور وجود ندارد. این احزاب موجود حق آزادی و انتقاد از وضعیت کشور را ندارند. ریشه مشکلات اقتصادی هم در مسائل سیاسی است. اگر کشور مشکلات سیاسی نداشته باشد، پول ارزش پیدا میکند و اقتصاد مشکل پیدا نمیکند. اینها باعث شده امروز زنان و دانشجویان، جوانان و نسل جدید و طیفهای مختلف ملت فریاد آزادی سر میدهند.
مسئولان نظام فریاد ملت ایران را دریافت کنند/ باید در مقابل اراده ملت تسلیم باشیم
امام جمعه اهل سنت زاهدان گفتند: مسئولان نظام و مسئولان کشور باید این فریاد ملت ایران را دریافت کنند. در همهجای دنیا وقتی در کشوری اعتراض میشود با معترضان صحبت میکنند. هیچجایی با گلوله و مشت آهنین جواب نمیدهند و در دهان مردم نمیزنند. هیچکجا مردم را جمع نمیکنند و به زندان نمیبرند. من در گذشته هم منتقد بودهام و همه مسئولان هم میدانند که من دلسوز و خیرخواهشان هستم اما به یاد ندارم که کسی از مراکز قدرت و تصمیمگیری بیاید که مشکلات را برایشان توضیح بدهم. من مطمئنم که از آنهایی که حرف را صریح میگویند هم سوال نشده و اگر هم شده بسیار کم بوده است. باید با کسانی که الآن زندانی سیاسی هستند صحبت میشد.
ایشان ادامه دادند: احساس ما در گذشته این بوده که اراده و گوش شنوایی برای این کار نیست. الآن هم به مسئولان امر میگویم مشکلات در لایههای مختلفی وجود دارند و این مردمی که به صحنه آمدهاند، مشکلاتی دارند. من هیچوقت نفی نمیکنم که دشمن در این قضایا دست ندارد و تحریک نمیکند اما اگر مشکل نبود، دشمن نمیتوانست کاری بکند و دشمن هم میتواند این مشکلات را برجسته کند. این ملت ایران است که الآن قریب به دو ماه است که فریاد میزند. توصیه من به شما آن است که صدای این مردم را بشنوید. این مردم ولینعمت هستند. همه ما از یک سرزمین و همدردیم. زندانیها را از زندانها آزاد کنید. کسانی که در خیزش اخیر دستگیر شدهاند و آنها که پیشتر به زندان رفتهاند و آنهایی که ۹۸ به زندان رفتهاند، باید آزاد شوند.
ایشان تاکید کردند: ما باید در مقابل اراده ملت تسلیم باشیم و نگذاریم قضیه روزبهروز بحرانیتر شود و کار به جایی برسد که دینگریزی و نفرت از علما بیشتر از این شود. حرکتها جدیدی مثل عمامهپرانی در کشور همه را نگران کرده است. این نشان آن است که مردم ناراحتند و از علما انتظار دارند. وقتی توقع مردم برآورده نمیشود، اینطور برخورد میکنند. اینها مسائل مهمی هستند و مسئولان باید اراده ملت را ببینند و همه ما در مقابل آن باید تسلیم شویم.
مولانا عبدالحمید خاطرنشان کردند: ما اعتراضات سالم را حق مردم میدانیم. هیچ معترضی حق ندارد به اموال شخصی و عمومی حمله کند و اعتراضات باید مسالمتآمیز باشد. توصیه ما در سطح کشور همین است که ماموران مردم را با گلولههای جنگی هدف قرار ندهند. بعضی از صحنهها را که انسان میبیند، بیاختیار گریه میکند. بچهها کشته میشوند و به زنان حمله میشوند. بعضی از صحنهها بسیار دلخراش هستند. نه معترضان به اموال تعرض کنند و نه پلیس به مردم. باید دقت کنیم که مردم کشته نشوند. امروز عصر تمدن و فرهنگ است. ما باید دروازه گفتمان و مذاکره را باز کنیم.
روسها هرچه سریعتر جنگ در اوکراین را تمام کنند
امام جمعه اهل سنت زاهدان در ادامه به حملۀ روسیه به اوکراین اشاره کردند و گفتند: جنگ و کشتار مضر است. روسیه که به اوکراین حمله کرده و مردم مظلوم اوکراین را میکشد، خسارتهای بسیار بزرگی برای مردم روسیه دارد و در سطح جهان از جامعه روس نفرت بروز کرده است. ما هم دلسوزانه به روسها که نزدیک به ما هستند توصیه میکنیم هرچه سریعتر این جنگ را تمام کنند و نیروهای خود را از اوکراین خارج کنند.
نیروهای امنیتی به مردم برگردند و به آنها توجه کنند
مولانا عبدالحمید گفتند: توصیه من به مسئولان و نیروهای امنیتی هم آن است که شما امتیازتان در گذشته همین بوده که شما و نظام مردمی بودید. ما باید به مردم برگردیم و به آنها توجه کنیم و هیچوقت مردم را نکشیم. اخیرا صحنهای در ایذهی خوزستان منتشر شده بود که واقعا تکاندهندهبود که دو کودک کشته شده بودند. در مناطق مختلف کشور این صحنهها را میبینیم و اینها برای کشور ما و نیروهای ما مناسب نیستند. ما باید بیشتر مردمی فکر کنیم و مسائل را از راه گفتمان و مذاکره حل و فصل کنیم.
ایشان تاکید کردند: مجدد توصیه میکنم که دانشجویانی را که تعلیق کردید اجازه بدهید دوباره به دانشگاه بروند. دانشگاهیان امید آینده ملت ما هستند. آینده کشور در دست همین دانشجویان و دانشگاهیان است. با زنان که محترمند و حرمت دارند باید با احترام برخورد شود. یاد و خاطره کشتهشدگان ۹۸ را گرامی میدارم.
خواسته مردم این است که مولانا کوهی را آزاد کنید
مولانا عبدالحمید در پایان گفتند: مولانا کوهی هم در رابطه با اعتراضات ۹۸ بازداشت شده و از زندانیان سیاسی و از علمای دلسوز کشور است، باید آزاد شود. حرفهای ایشان از روی دلسوزی بوده است. ایشان اعتصاب کرده است چون با آزادی مشروطشان موافقت نشده است. برای ایشان شروطی گذاشته شده که قبول نکردهاند و باعث شده که زندانیشدنشان ادامه پیدا کند. خواسته مردم همین است که مولانا کوهی را آزاد کنید.
- منبع خبر : پایگاه اطلاعرسانی دفتر امامجمعه اهلسنت زاهدان